Slatke i apsolutno neodoljive, čokoladne zobene štangice od kikiriki maslaca savršen su zdravi međuobrok za čiju izradu ne trebate paliti pećnicu. Napravljene su od sve prirodnih sastojaka, bez rafiniranog šećera, a bogate su proteinima biljnog porijekla, zdravim masnoćama i visokokvalitetnim vlaknima.
Sastojci:
- 3 šalice zobenih pahuljica
- 2 veće zrele banane
- 3 žlice rižinog sirupa ili meda
- 4 žlice kikiriki maslaca, bez dodanog šećera i ulja
- 2 žličice vanilije
- 1 šalica tamne čokolade, 70% i više kakaa s nerafiniranim šećerom
U veću posudu stavite zobene pahuljice. Pola mjere kratko izmeljite u multipraktiku da se zobene pahuljice malo usitne. Vratite u posudu i izmiješajte.
U odvojenoj posudi vilicom zgnječite bananu. Dodajte sirup (ili med) i ekstrakt vanilije i dobro pomiješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu. Umiješajte kikiriki maslac. Smjesu pomiješajte sa zobenim pahuljicama.
Protvan 22x22cm obložite papirom za pečenje. Smjesu zobenih pahuljica ravnomjerno rasporedite na dno protvana i dobro utisnite. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
U međuvremenu rastopite tamnu čokoladu na pari ili na štednjaku. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko smjese zobenih pahuljica.
Stavite u zamrzivač da se dobro ohladi i stvrdne. Izvadite iz zamrzivača, narežite na pločice i uživajte!
Pločice možete držati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. Najbolje ih je spakirati u zip-lock vrećice i držati u zamrzivaču. Prije jela samo ih odledite 10-tak minuta na sobnoj temperaturi.
Kikiriki maslac možete omekšati da bude glađi tako da ga zagrijete u mikrovalnoj ili dodate malo kokos ulja.
Napomena: Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 11.07.2017.