Prije početka pisanja ovoga teksta tražila sam postoji li hrvatski naziv za ono što je u engleskom govornom području (a očito i šire) poznato kao - crumble. Jedino rješenje koje sam pronašla je - mrvičasta pita od jabuka! Iako se kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, užasavam ovog argumenta, ali odlučila sam taj naziv ne koristiti jer mi je - ružan!
Jednostavno ne mogu tako ružno nazivati nešto što je tako fino! A crumble od jabuka je stvarno jako dobar!
Evo jednog recepta koji sam pronašla i koji je super!
Sastojci:
Sloj s jabukama:
- 4 jabuke, oguljene i narezane na fetice
- sladilo
- 1/2 žlice integralnog brašna
- malo cimeta
- 30 ml vode
Hrskavi sloj
- 50 g zobenih pahuljica
- 70 g integralnog brašna
- sladilo
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 60 g maslaca
Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva. U protvan stavite jabuke. U posudi pomiješajte ostale sastojke za sloj s jabukama pa prelijte preko jabuka i malo sve promiješajte.
U posudi pomiješajte zobene, brašno, sladilo, cimet, prašak za pecivo i maslac. Sve dobro promiješajte, najbolje rukama, da se sve sljubi i natopi maslacem, a da pritom maslac ostane u komadićima. Potom smjesu ravnomjerno rasporedite po sloju s jabukama.
Pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok gornji sloj ne dobije lijepu zlatnu boju i postane hrskav.
Možete jesti toplo, a super paše ako na vrh stavite kuglicu sladoleda od vanilije. E onda je to prava gozba!
Objavljeno 28.12.2016.