Mama me jučer nazvala i najavila kako ona i tata dolaze kod mene za vikend. To znači dvoje:
- moram hitno pospremiti stan, i
- moram smisliti što ću ima raditi za jesti
Naravno da neću roditeljima pripremati nešto što i oni obično jedu, a zapravo jedu vrlo slično mojim prehrambenim navikama, pa je izazov još i veći. Dakle, moram pripremati nešto što obično ne radim.
Smišljanje kreće s nečim slatkim.
Čini mi se da bi im se volio svidjeti drobljenac (crumble) s jabukama
Nadjev:
- 6 jabuka, zlatni delišes su ok odabir
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice cimeta
Baza:
- 150 g zobenih pahuljica, sitniji tip
- 50 g kokosovih mrvica
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica meda
- 3-4 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
Jabuke se operu i narežu na komadiće ili trakice, kako vam se čini da će biti lakše za jesti. Potom ih se stavi u posudu, doda vanilija i cimet i prelije vodom i kuha na srednjoj temperaturi 15-ak minuta, dok ne omekšaju.
U posudi se pomiješaju zobene pahuljice, kokos, cimet, vanilija, med i ulje i sve se dobro prstima umijesi, da se sve sljubi. Pećnicu se zagrije na 160 stupnjeva.
Kad su kuhane, jabuke treba izvaditi u dublji protvan pa preko staviti smjesu sa zobenim pahuljicama. Drobljenac se peče u pećnici oko 30 minuta, odnosno dok gornji sloj ne dobije lijepu, zlatnu boju.
Servirati se može uz sladoled ili primjerice, grčki jogurt.
Objavljeno 29.09.2017.