Kaže meni Jelena (moja trening partnerica) prije nekoliko dana: "E ajmo na road trip u Andaluziju."...
Kaže meni Jelena jučer: "E ajmo na road trip u Kataloniju."...
Pitam ja nju danas: "Što si rekla? Andaluziju ili Kataloniju?",
Ona odgovara: SVEEEEE
Megalomanka!!!
No, ako se negdje ide na road trip, znate ono, kamper, ekipa i "mladi smo i ludi" bitno je pametno osmisliti što će se po putu jesti. Poznavajući Jelenu i mene, naša prva postaja će biti Jastrebarsko u kojem ćemo morati probate neke specijalitete... Do Katalonije će nam trebati 20 dana. I puuuno novaca.
No, ideja o odlasku u Kataloniju me potakla da malo guglam i tražim neke tipične njihove recepte... Prvi na koji sam naletjela je jednostavan i valjalo ga je isprobati. Zove se "Suquet de Peix" (štogod to značilo):
Oslić u soku od povrća (nešto sličnoj našoj buzari)
Sastojci:
- 4 filea oslića
- 170 g rajčice (oguljena, nasjeckana na kockice i očišćena od koštica
- 1 glavica luka
- 6 češnjeva češnjaka
- 1/2 čajne žličice začinske paprike, ljute
- 3 žlice maslinovog ulja
- šaka peršina
U blender sam ubacila rajčicu, luk, peršin i češnjak i izblendala dok nisam dobila smjesu u kojoj je povrće još uvijek u komadićima, dakle, ne skroz kremasto. Dodala sam začinsku papriku i pomiješala. Na tavi sam zagrijala maslinovo ulje pa istresla smjesu i pirjala par minuta.
Na drugoj tavi sam zagrijala još malo maslinovog ulja pa stavila oslić da se zapeče s jedne strane, pa s druge. Dodala sam mu malo umaka da bude u soku kako se ne bi zalijepio za dno tave. Kad je riba gotova stavila sam je na tanjur, pa preko nje posula umak od rajčice i začina. Kao prilog možete jesti npr. palentu.
Ok, ovo je jako fino. Možemo ići u Kataloniju.
p.s. Jelena je prof španjolskog i sad će mi sigurno javiti što znači: "Suquet de Peix"
Objavljeno 27.01.2016.