Riječnu ribu jedem zaista rijetko. Valjda 1-2 puta godišnje. Ne zato jer je ne volim, već moji morski korijeni imaju i morske prehrambene navike. Jučer mi se svidio svježi filet soma na tržnici pa sam kupila 4 komada i napravila si večeru.
Evo sastojaka:
- 4 fileta soma
- 150 g riže
- 3 češnja češnjaka, narezan na sitno
- 500 g špinata, narezan na sitno
- 1 šaka peršina, narezan na sitno
- 1 limun
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlkica kapara
- 50 g ribanog parmezana
- 30 g zobenog brašna
Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju. Dok se riža kuha, u posudi zagrijte vodu i dodajte špinat pa ostavite da se kuha 2-3 minute, dok se špinat ne omekša. Kad je gotovo, špinat procijedite. Na tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, dodajte češnjak i miješajte dok ne postane staklast. Dodajte kuhani špinat i miješajte. Skinite s ploče pa dodajte parmezan i promiješajte pa stavite sa strane.
Na tanjur stavite zobeno brašno. Filete soma obrišite papirnatim ubrusom pa uvaljajte u zoben obrašno. Na tavi na kojoj ste dinstali špinat dodajte preostalo maslinovo ulje pa kad se zagrije stavite filete ribe. Pecite 3-4 minute sa svake strane. Potom dodajte kapare i sok iscijeđenog limuna pa dinstajte još 2-3 minute u ovom soku.
Prije serviranja riži dodajte nasjeckan peršin.
Jedite dok je toplo.
Objavljeno 16.02.2016.