Mnogima, uključujući i mene je asocijacija na zimu - varivo s grahom i dobrim komadom mesa. Često je to delicija iz mamine ili bakine kuhinje ili obrok kojim završimo penjanje na neko brdo, u planinarskom domu ;)
Kaže jedna moja prijateljica: "Jedino što me veseli u penjanju na Sljeme je topli grah sa suhim mesom koji ću gore pojesti!", pa eto, jasno je o kakvoj se ljubavi prema ovom obroku radi.
Ovo baš i nije obrok koji često radim kod kuće, pogotovo stoga što živim solo, a kad se ovo radi zna se da su količine velike. Dakle, ovo je obrok koji je uvijek dobro podijeliti s prijateljima.
Evo kako sam ga ja pripremala:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g govedine, narezane na kocke
- 500 g graha iz limenke (možete kombinirati crveni i bijeli)
- 2 srednje velike glavice luka
- 3 mrkve, narezane na kolutove
- 4 češnja češnjaka
- 1,5 l vode
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 2 lovorova lista
U veći lonac stavite žlicu maslinovog ulja i zagrijte. Na to ubacite meso i dinstajte dok meso ne dobije lijepu smeđu boju pa meso izvadite na tanjur. U istu posudu dodajte ostatak ulja pa dodajte na sitno narezan luk i češnjak i mrkvu pa uz miješanje dinstajte 5 minuta.
Potom u smjesu dodajte natrag meso i sve ostale sastojke i na umjerenoj vatri kuhajte 1,5 do 2 sata, odnosno dok se meso ne omekša i ne počne raspadati.
Na kraju, dodajte soli i papra, ako je potrebno.
Uživajte u ovom pravom zimskom obroku.
Objavljeno 21.11.2016.