Nekidan mi prijateljica kaže: "Jel ti jedeš išta drugo osim jaja, avokada i lososa? Čitam ja te tvoje recepte i čini mi se da uvijek pišeš samo o te tri namirnice!" ;)
Hm, pa zapravo se ni ne sjećam kad sam zadnji put jela losos. Jaja sam jela jutros. Avokado prije 3-4 dana. Možda ima pravo, za prve dvije, ali s lososom zaista ne pretjerujem. Iako bih voljela ;)
Njoj u čast, danas ponovo pišem o lososu. Hrskavom lososu. Finom lososu. Slatkom lososu.
Evo sastojaka za recept:
- 1 filet lososa, oko 200 g
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica ružmarina
- sol, papar
- maslinovo ulje
Kupila sam veći filet lososa pa sam ga prerezala na dva podjednaka dijela. Svaki je imao oko 200 g koliko mi je dovoljno po obroku. Na dasci sam losos stavila tako da je koža odozgora i oštrim nožem sam napravila zarezotine na svakih oko 1 cm udaljenosti. Zarezotine su duboke oko 1cm. (Važno je paziti da ne prerežete cijeli filet)
Svaku zarezotinu sam napunila na sitno narezanim češnjakom i ružmarinom pa porom i soli i paprom.
Na tavi sam zagrijala maslinovo ulje, a i losos sam lagano namazala maslinovim, da se ne zalijepi za tavu. Losos sam stavila na tavu i nježno ga stisnula dlanom tako da je cijelom površinom na tavi. Na strani na kojoj je kora sam pekla oko 3 minute, pa jos oko 2 minute na strani gdje je meso. Važno je da se losos ne prepeče, već ostane sočan i nježno narančaste boje.
Ja sam ga jela s cherry rajčicama i špinatom.
Objavljeno 19.01.2016.