Svi ljubitelji kruha koji imaju razvijenu svijest o zdravoj prehrani u stalnoj su potrazi za zdravi(ji)m varijantama kruha, peciva ili bilo kojeg sličnog proizvoda od kojeg im rastu zazubice. Ideja za pripremu ima zaista puno i neki su vrlo jednostavni, a neki nešto složeniji, no rezultat je uvijek i svakako bolji od običnog bijelog kruha o kojem je sve rečeno i koji nikako ne treba imati u jelovniku.
Ova verzija zdravih kruščića prema popisu sastojaka izgleda komplicirana, ali zapravo nije – sastojke doslovno samo treba promiješati i kruščiće oblikovati i staviti peći. Priprema traje 10-ak minuta, pečenje (ovisno o jačini pećnice) oko 40 minuta, koju minutu kraće ako je pećnica jača.
Dakle, u manje od sat vremena imate gotove kruščiće za cijeli tjedan ;)
Evo kako:
Sastojci:
- 600 g integralnog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica stevije
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 360 ml mlijeka
- 2 žlice jabučnog octa
- 100 g mrvljenog feta sira
- 100 g maslina, nasjeckanih na sitno
- 4 režnja češnjaka, nasjeckan na sitno
- Šaka svježeg peršina, nasjeckana na sitno
- 3 žličice svježeg bosiljka, nasjeckanog na sitno
- 1 žličice papra
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U manjoj posudi pomiješajte mlijeko i ocat i ostavite da stoji 5 minuta.
U drugoj, većoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i steviju. Dodajte maslac pa mikserom sve izmiksajte dok ne dobijete nešto nalik drobljencu (da, to je hrvatska riječ za – crumble) ;)
U drugoj posudici umutite mješavinu mlijeka i octa s jajetom. Dobro to umutite pa polako ulijevajte u mješavinu brašna i cijelo vrijeme miješajte dok se ne izlijete i ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako je smjesa prevlažna, dodajte još brašna. Potom u smjesu dodajte masline, feta sir, češnjak, peršin i bosiljak pa sve dobro izmiješajte.
Potom nožem režite komade jednake veličine pa među dlanovima oblikujte kruščiće željene veličine i oblika. Stavite ih na papir za pečenje pa u pećnicu. Pecite 40-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Ove kruščiće možete prerezati pa koristiti za sendvič, a možete ih jesti i samostalno, kao međuobrok ili za doručak.
Uslast!
Objavljeno 02.02.2017.