Kažu ljudi: "Tko je u Istru otišao u proljeće, a nije fritaju probao, taj u Istri nije ni bio!" Vođena tom izrekom, ali i ljubavlju prema šparogama i ja sam uskršnje blagdane iskoristila za odlazak u Istru i uživanje u ovom superjednostavnom, superzdravom i superfinom obroku.
Fritaja se priprema tek minutu-2 duže od običnih jaja na kajganu, a potrebni su vam:
- jaja
- divlje šparoge
- maslinovo ulje
Jaja razbijte u posudicu te ih umutite kao za običnu kajganu. Šparoge ručno nakidate na komade dugačke 2-3 cm, a drvenaste dijelove biljke odstranite. Na tavi zagrijete maslinovo ulje i na njega bacite šparoge. Miješate i pustite da se pirja tek 1-2 minute, kako bi šparoge omekšale, ali i zadržale svoj karakterističan okus. Nakon toga, šparoge prelijte jajima i dovršite kao običnu kajganu.
U ovu fritaju se može dodati i malo mladog luka ili pršuta, no ja ih izbjegavam jer volim da taj okus šparoga nije ugrožen nijednim drugim okusom.
Šparoge su bogate folnom kiselinom koja se preporučuje ženama u reproduktivnom razdoblju. Osim toga, bogate su vitaminima B2 i B6. Od minerala sadrže puno kalija, a malo natrija te puno aminokiseline aspargin što šparoge čini prirodnim diuretikom. Zbog toga su šparoge dobre kod povišenog krvog tlaka, retencije vode (kao npr u PMS-u) te reumatoidnog artritisa.
Objavljeno 07.04.2015.