Prije par vikenda posjetili su me roditelji. Mama uvijek, bez obzira na moje ovakve ili onakve kuharske sposobnosti, dofura neku hranu, koju ja onda rasporedim u manje posudice i spremim u hladnjak pa jedem kad mi dođe želja ili pomanjkanje volje da kuham.
Među najdražim obrocima koje mama donese svakako je sataraš. Ovo je mamin recept:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 glavice luka
- 2 crvene paprike (ili crvena i žuta)
- 1 konzerva pelata (400g)
- sol, papar
Na tavi zagrijati maslinovo ulje pa ubaciti na sitno nasjeckan luk i pustit da se pirja. Kad se luk zacakli, dodatni na sitno nasjeckanu papriku i promiješati pa ostaviti da se pirja. Ako je suho, dodati malo vode.
Kad paprika bude malo mekša, dodati pelate koji su također narezani na sitno i dodati začine. Pirjati dok gotovo sva tekućina na ispari. I to je to, sataraš je gotov.
E sad, ja taj sataraš jedem nekad s komadom mesa, nekad s tjesteninom, a ponekad s najdražim - jajima.
Jaja su ispečena najjednostavnije na svijetu: istresla sam ih na zagrijanu tavu i poklopila. Za 2 minute jaja su s donje strane zapečena, a gornje od pare isto tako do savršene mjere pečena, a pritom je zadržan tekući žumanjak.
Da obrok bude malo bogatiji mastima, preko svega dodam još malo bučinih i bilo kojih drugih sjemenki koje sam neposredno prije toga prepekla na suhoj tavi. Sjemenke svemu daju finu aromu i hrskavost pa je pred vama izvrsna večera.
Objavljeno 23.10.2018.