Ječam je baš nekako zapostavljena namirnica. Nutritivni sastav ječma ja jako dobar: 100 g svježe namirnice iznosi: voda 9,4 g; proteini 12,5 g; masti 2,3 g; ugljikohidrati 73,5 g i vlakna 17,3 g. Dakle, najveća vrijednost svakako je jako visok udio vlakana, zbog čega ječam dugo drži sitim, ali i pomaže u održavanju dobre i redovne probave.
No eto, ajmo pokušate ječam spojiti s nečim naoko nespojivim: kozicama!
- 100 g ječma
- 300 g očišćenih škampa ili kozica
- maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka
- 2 limuna, iscijeđena
- svježi bosiljak
- malo bijelog vina
- povrće po izboru: paprika, mahune
Ječam staviti kuhati prema uputama na pakiranju. Dok se ječam kuha, na tavi zagrijati maslinovo ulje pa staviti češnjak da se dinsta. Kad pobijeli i postane caklast, dodati škampe i malo vina pa promiješati i ostaviti da se dinsta. Često miješati da se škampi dobro izdinstaju, a ne zagore. Pri kraju, dodati na sitno narezano povrće, tako da se i ono lagano ukuha u vinu.
Kad je ječam gotov, procijediti ga i dodati u škampe pa dodati začine po želji i ostaviti da se malo sve zajedno kuha, da se sljube arome.
Na kraju, dodati malo svježeg bosiljka, koji će dati posebnu aromu.
Objavljeno 26.04.2017.