Prije par mjeseci mama mi je rekla da nam na jesen isplaniram neko putovanje i nakon dužeg biranja, odluka je pala, idemo u Pariz. Ja sam bila dovoljno davno da mogu ići ponovo, a mama je bila malo nakon moga rođenja, dakle - u prošlom tisućljeću.
Kad sam donijela konačnu odluku o destinaciji, počelo je i planiranje i popisivanje što sve ne smijemo propustiti. Ali kako to kod mene biva, uvijek mi nekako miš pobjegne i na stranice s lokalnom hranom jer naravno, ni taj dio ne valja zapostaviti.
Jedna od francuskih slastica na koju sam naišla je i Flonnyard, ili po naški - pita od jabuka. Ne, to svakako nije nešto što ćemo posebno tražiti po Parizu, ali zbog jednostavne pripreme ovaj sam recept isprobala kod kuće. Evo kako:
Istina, originalni recept sadrži hrpu šećera i vrhnja, pa sam ga ja malo modificirala u zdraviju varijantu.
Sastojci:
- 1 jabuka
- 3 jaja
- 40 g punozrnatog brašna
- 200 ml bademovog mlijeka
- 1 žličica kokosovog ulja
- cimet
- sladilo, po želji
- prstohvat soli
Postupak:
- Ogulite jabuku, očistite je od koštica i narežite na ploškice ili kockice.
- Ispirjajte jabuku s cimetom i stevijom, 5-6 minuta, tako da jabuka omekša.
- Umutite jaja sa soli, uljem i stevijom. Dodajte brašno pa dobro sve umutite, pazeći da vam ne ostanu nikakve grudice.
- Zagrijte mlijeko, ali pazite da ne zavrije, pa ga polako dodajte u smjesu s brašnom.
- Jabuke istresite u okrugli protvan pa polako preko njih istresite smjesu.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, da se peče 30-40 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Jedite kad se ohladi, okus je tada bolji.
Bon appétit!
Objavljeno 26.08.2018.