Imam jednu ogromnu sreću u životu da s vremena na vrijeme od prijatelja dobijem polovicu ili četvrtinu lososa. A losos je - kralj! Doslovno!
Osim toga, losos je namirnica koju je zapravo jaaako jednostavno pripremiti. Bitno je da ga ne prepečete jer će se onda isušiti i izgubiti svoju prekrasnu sočnost i aromu.
Evo jednostavnog načina kako pripremiti gospodina lososa ;)
- 1 polovica lososa, oko 500g
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
- naribana korica 1 limuna
- 3 češnja češnjaka, stisnuta
- sol, papar
- 1 žličica sušenog kopra
- 1 žličica svježeg kopra
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Na protvan stavite veći komad aluminijske folije pa na nju stavite losos. Važno je da folije ima dovoljno jer ćete losos s gornje strane zatvoriti u foliju. U posudi promiješajte ulje, limunov sok, koricu limuna, sušeni kopar, sol i papar. Žlicom polako zalijte losos smjesom začina i ulja. Po vrhu naslažite fetice svježeg limuna.
Povucite rubove folije i losos zatvorite po vrhu, spajajući vrhove folije, tako da bude što bolje zatvoren. Pecite u pećnici oko 15-20 minuta.
Otvorite i ukrasite svježim koprom. Servirajte odmah i uživajte u ovoj vrhunskoj ribi dok je topla.
Prilog?
Ja obično napravim samo neku zelenu salatu.
Objavljeno 23.08.2016.