Vikendom volim raditi juhe. Nedostaje mi neki obrok "na žlicu", a juhe još uvijek spadaju u domenu "jako jednostavno" pa je to win-win sutuacija. Ove subote na redu je bila juha od cvjetače sa sjemenkama konoplje.
Sastojci:
- 1 srednje veliki poriluk
- 1 manja glavica cvjetače
- 1 manji krumpir
- 50 g sjemenki konoplje
- 1 žlica maslinovog ulja
- svježi peršinovi listići
Poriluk san narezala na kolutove i dobro oprala. Često se međi slojevima poriluka nakupi zemlje pa je poriluk važno dobro oprati pod mlazom vode.
Cvjetaču sam narezala na cvjetove, a krumpir ogulila i narezala na kockice. Sve povrće sam istresla u posudu, prelila vodom i kuhala oko 20 minuta, dok se vjetača nije raskuhala. Juhu sam procijedila, ali sam vodu u kojoj se kuhala sačuvala za razrjeđivanje.
Potom sam povrću dodala pola sjemenki konoplje i štapnim mikserom sve dobro zblendala do kašice. Dodavala sam žlicu po žlicu tekućine u kojoj se povrće kuhalo dok nisam dobila juhu željene gustoće. Potom sam dodala maslinovo ulje i peršin i još malo smiksala.
Istresla sam u zdjelicu i po vrhu posula preostale sjemenke konoplje.
Objavljeno 25.01.2016.