Pisala sam već o nekim receptima s hokkaido bučom. Od namaza i brownieja do muffina i rižota. Zapravo, iskreno, kako god je spremim, uvijek mi bude fina i jako je volim. Volim taj njen slatkasti okus i aromu koja grije. Danas vam pišem o juhi s hokkaido bučom. Jednostavna je i brzo gotova, a super će vas zagrijati u ove hladne dane. Recept je po ideji Maje Brekalo.
Ovako ide u juhu:
- 1 veća glavica luka
- 1 velika mrkva
- 1 kg hokkaido buče, s korom
- 2 češnja češnjaka
- 1 litra vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- začini: curry, kurkuma, sol
- 3 žlice zobenih pahuljica
- 2 žlice bučinih sjemenki
- malo bučinog ulja
Povrće treba nasjeckati na sitno da se što brže i lakše skuha. Na maslinovom ulju treba malo zacakliti na sitno nasjeckan luk, pa potom treba dodati ostalo - mrkvu, buču, češnjak, začine, sol i vodu. Količinu vode određujete tako da voda prekrije sve povrće u posudi.
Pustite da prokuha pa dalje kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok sve ne omekša. Tad na par minuta dodajte zobene pa sve skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Smjesu izlijte u blender. S obzirom na to da je vruća, ako imate, na blenderu ostavite otvoren onaj otvor za naknadno dodavanje stvari jer pri visokoj temperaturi može doći do porasta tlaka i prskanja smjese na sve strane. Vjerujte mi na riječ, to ne želite doživjeti.
Kad se sve izblendalo, vratite u posudu u kojoj se kuhalo i prokuhajte još malo. Ako je juha pregusta dodajte vode i dobro promiješajte.
Po vrhu pospite malo bučinih sjemenki i bučinog ulja. I to je to. Izvrsna juha za hladne zimske dane.
Objavljeno 20.12.2016.