Naša Martina Presečan nastavlja oduševljavati svojim receptima i idejama za zdrave obroke. Kad sam jučer vidjela sljedeću sliku jedino što sam mogla napisati je bilo:
Šalji odmah recept!
No, da stvar bude jasnija: Martina nije samo kupila peciva i napunila ih osmišljenim nadjevom, već je sama ispekla i peciva, pa ćete u nastavku teksta dobiti i recept za ova zdrava peciva!
Što drugo čovjek može poželjeti, za ovo predproljetno jutro?
Martina kaže ovako: „S ovim pecivima sam jaaakoooo ponosna, jer mi je trebalo dosta dugo da dobijem takav okus i takvu teksturu. Nakon traženja i traženja recepata ipak sam odlučila osmisliti sama svoj recept... I neka sam, jer su super!
Dakle, paleo burgeri s umakom od avokada i rikule.
Paleo peciva
Za nekih 10-ak kom, potrebni sastojci:
- 4 velike žlice pravog sezamovog brašna (ne ispadnu tako fini i dobre teksture kada ih se radi sa samljevenim sezamom)
- 1 velika žlica pravog bademovog brašna
- 2 velike žlice maka (ovo možete izostaviti, ali daju jako lijepu hrskavost)
- 4 velike žlice tapioke
- 1 velika žlica psyllium ljuskica
- 2 veća ili 3 manja jaja sobne temperature
- 1 velika žlica maslinovog ulja (probala sam i s maslacem i s kokosovim uljem i super je, ali mi je nekako s maslinovim najfinije)
- pola male žličice sode bikarbone
- pola male žličice jabučnog octa ili limunovog soka
- voda
Prvo pomiješati suhe sastojke ,umutiti jaja do pjenaste teksture i dodati masnoću pa to skupa uliti u suhe sastojke i onda sve dobro izmiješati. U malu šalicu staviti sodu bikarbonu i ocat ili limun i promiješati (zapjenit će se) i to dodati u smjesu i opet promiješati.
Nakon sto je sve dobro izmiješano dodavati vode cca 100ml dok ne dobijete onako gustu, ali ipak tekuću smjesu (kao za palačinke). Staviti u kalupe za muffine i peci na 190 stupnjeva 20-25min (sve ovisi o jačini pećnice )
p.s. možete staviti i nagrubo sjeckane sjemenke buče ili suncokreta za dodatnu hrskavost!
Super je što se ova peciva izvrsno slažu i sa slanim i sa slatkim. Jako ih volim ?
Burgeri
Potrebni sastojci:
- 1/2 kg junetine (odite u mesnice izaberite si lijepi komad junećeg mesa i neka vam izmelju pred vama, tako ste sigurni da jedete 100-postotno meso)
- 2 manje mrkvice
- 1 komadić celera
- 1/2 peršina (korijen)
- 1/2 glavice crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 3 velike žlice bućinog brašna (možete staviti i mljevene sjemenke suncokreta ili sezama, a pravo bućino brašno ima za kupiti na placu i to poprilično povoljno)
- sol, papar i žličica origana (ako ne volite origano možete staviti neki drugi začin)
Sve dobro promiješati i rukama napraviti oblik loptica pa ih spljoštiti. Možete ih peci na dva načina - ili na teflon tavici ili u rerni samo ih onda morate okrenuti na pola pečenja.
Kako god da ih pečete, ispast će jako fini!
Umak od avokada
1 zreli avokado staviti u posudu i zgnječiti vilicom, pošpricati s malo limunovog soka, posoliti i dodati dvije žlice kefira (ja sam radila s bademovim kefirom), dodati rikule po želji.
Razrezati pecivo, dodati umak, staviti burger pa opet umak i na kraju ostatak razrezanog peciva!
p.s. za LCHF verziju stavite u umak od avokada običan kefir ili kiselo vrhnje, a na burger još komad sira!
Dobar tek!
Moj komentar na sliku i dobiveni tekst je bio: „Gladna sam!!“
Ovo je prefino, zaista! Hvala Martina!
Objavljeno 28.02.2017.