Da, kužim ja da ste vi nakon što ste vidjeli ovaj naslov prvo pomislili: A šta ova sad mudruje, jaje je jaje i tko ga ne zna skuhati?!
E, pa ja duuuugo nisam znala, a sigurna sam da ne zna ni većina vas! Meni je godinama jaje bilo prekuhano, a onda kad sam odlučila stati na kraj tome - presirovo i bljakasto tekuće.
Dakle, ovako su me naučili znalci:
1. Jaje stavite u zdjelicu u kojoj ćete ga kuhati
2. Prelijete ga hladnom vodom tako da je voda oko 2.5 cm iznad jaja
3. Upalite ploču na umjerenu temperaturu i počnite mjeriti vrijeme kad voda počne lagano kuhati (sitni mjehurići se dižu s dna posudice)
Ovisno kako jako jaja želite skuhati ovo je vrijeme kuhanja:
- 2 minute - lagano kuhana jaja - bjelanjak je kuhan, a uz rubove žutanjka je i dalje mekan, a žutanjak je u tekućem stanju. (savršeno za umakati tost u jaje)
- 4,5 minute - srednje kuhano jaje - žutanjak je kuhan, ali ne potpuno tvrd (savršeno za jesti ih same)
- 8 minuta - jako kuhano jaje - žutanjak je brašnast i potpuno tvrd (savršeno za salate ili punjenje)
4. Kad ste jaja skuhali, iz posude istresite toplu vodu, a dodajte hladnu. Na taj način ćete zaustaviti proces kuhanja. Jaja je puno lakše i guliti pod hladnom vodom, jer voda pomaže odvajanju kore od bjelanjka.
Objavljeno 01.07.2015.