Dugo vremena je odgovor na ovo pitanje za mene bio najveći misterij. Dugo vremena sam kupovala avokado kao neka kokoš kad zoba zrna kukuruza po dvorištu. Uzela bih neki random, a onda bih se nadala da sam pogodila dobar. Često se to nije dogodilo. Prečesto, s obzirom da avokado nije prejeftin.
Onda sam pronašla odgovor na to važno pitanje i nakon toga moj život ima jedan viši smisao ;)
Otkad znam kupiti avokado, on je jedna od namirnica koja se redovito nalazi na mom tanjuru, u svim mogućim oblicima: kao dio smoothieja, salata, kolača, svega.
Znate li primjerice da je avokado voće s najvećim udjelom proteina? Također, bogat je izvor vitamina E i kalija, a sadrži i vitamine B6, C i lutein. Ono što je njegova najveća vrijednost su nezasićene masne kiseline koje nas čuvaju od svakakvih boleština.
Dakle, kako kupiti avokado?
Pogledajte na fotki gore: kad uzmete avokado, maknite mu ostatak peteljke - ako je utor u kojem je peteljka tamno smeđe boje, vaš avokado je prezreo. Ako je nježno žute boje, ovaj avokado nosite kući.
Također, po boji kore avokada možete prepoznati u kojoj je fazi zrelosti: Svjetlozelena kora označava nezreo avokado, koji će biti spreman za konzumaciju na 5 dana. Srednjezeleni avokado je zreo za 3 dana, a nijansu zeleniji će biti spreman za jesti za 24 sata. Tamnozeleni avokado koji je pod prstima malo mekan je spreman za konzumaciju u kriškama (naprimjer, u salatama) dok je tamniji avokado jako mekan pod prstima i spreman za konzumaciju u obliku kaše.
Nakon ovoga i vaš život će dobiti jedan kvalitetniji avokadovski život! ;)
Objavljeno 08.09.2015.