Sjećate li se, kad smo bili mali, kako su nam mame govorile da je dobro jesti mrkvu - "za vid". I dan-danas, sa skoro 40 godina, volim grickati svježu mrkvu iako rijetko nađem mrkvu koja ima onaj karakterističan okus koji su u djetinjstvu imale mrkve koje je baka donosila svježe ubrane iz vrta.
Osim sirovih, mrkve možete jesti i pečene, kuhane, pa svježe naribane... uglavnom, ima puno načina, samo ih se trebate dosjetiti.
Evo jednog jednostacnog načiuna kako pripremiti mrkvu za grickanje, što super može poslužiti kao međuobrok.
- 10-ak mrkava
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica svježeg peršina, narezanog na što sitnije
Pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva. Mrkvu očistite i narežete na komade duljine 2-3cm pa stavite u zdjelu. Pospite maslinovim uljem, solju i paprom pa promiješajte.
Istresite mrkvu na papir za pečenje pa stavite u pećnicu da se peče oko 30 minuta, odnosno dok ne omekša, ovisno koliko ste debele komade stavili.
Potom pospite nasjeckanim češnjakom i, ako je potrebno, s još maslinovog ulja, promiješajte, pa vratite u pećnicu na 15-ak minuta.
Kad je mrkva pečena, izvadite iz pećnice u zdjelicu, pospite sitno nasjeckanim češnjakom, promiješajte i jedite toplo.
Objavljeno 29.05.2018.