Nedavno sam vodila razgovor u kojem je Jelena bijesno prigovarala trendu u kojem se cvjetaču koristi umjesto riže, a od ugljikohidrata bježi kao "vrag od tamjana". Nismo se složile u toj temi, ali to nas i dalje ne sprječava da zajedno dobro jedemo i tada ne razmišljamo o nutritivnom sastavu obroka.
No, od tada, svi recepti u kojima se cvjetaču koristi u neuobičajenim kombinacijama, završe kod Jelene, što je postala dobra zafrkancija.
I ovo što slijedi je jedan takav recept, a rezultat je izvrstan obrok koji pristaje onima koji su na keto ili low-carb načinu prehrane.
Sastojci:
- 450 g cvjetače
- 3 jaja
- 100 g ribanog parmezana
- 100 g cheddar sira
- 1 žličica origana
Cvjetaču nakidate na cvjetove pa ubacite u blender ili sjeckalicu i izblendate dok ne dobijete teksturu nalik riži. Ako nemate sjeckalicu, isto ćete postići i ako naribate cvjetaču klasičnim ribežom.
Potom u srednje velikoj posudi pomiješate cvjetaču, jaja, parmezan i origano. Po potrebi dodajte sol i papar.
Na tavi zagrijte malo kokosovog ulja, pa rukama oblikujte "polpete" od cvjetače i posložite ih na tavu. Pecite sa svake strane 2-3 minute, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Na kraju, na jednu polpeticu stavite fetu cheddara pa je poklopite drugom polpeticom. Zapecite te male "sendviče" toliko da se sir otopi, pa špatulom izvadite na tanjur i jedite dok je toplo.
Objavljeno 23.04.2018.