Postoje neke slastice koje možemo jesti u svakoj prigodi, za blagdane, rođendane ili jednostavno - kad nam dođe želja za nečim zdravim, finim, slatkim, punim okusa... Jedna od takvih slastica su svakako kiflice s vanilijom i bademima. Možete ih jesti u svako godišnje doba, u svako doba dana...
Recept za kiflice nam je poslala naša Natalie.
Kiflice s vanilijom i bademima napravljene od zdravih sastojaka i zaslađene javorovim sirupom. Orašasto slatki zalogajčići u kojima možete bezbrižno uživati cijele blagdane.
- 1/2 šalice brašna od badema
- 1 šalica integralnog brašna
- 2-3 žlice javorovog sirupa ili meda
- 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog i ohlađenog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
Za preljev
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 žlice muscovado tamnog šećera
- 1 žlica gorkog odmašćenog kakaa
U multipraktiku kratko sameljite bademe dok ne dobijete bademovo brašno. U posudi, izmutite jaja mikserom da budu pjenasta. Dodajte sirup ili med, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije, te promiješajte.
Dodajte integralno i bademovo brašno. Miješajte sastojke dok se ne stvori čvrsto tijesto. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Za to vrijeme, zagrijte pećnicu na 160°C.
Žlicom i rukama, oblikujte tijesto u kiflice. Položite kiflice na papir za pečenje koji ste stavili u protvan. Pecite kiflice 12-15 minuta, odnosno dok se kiflice ne zarumene. Nemojte ih prepeći.
Kada ih izvadite iz pećnice kiflice trebaju biti mekane na dodir. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
Napravite preljev. Na laganoj vatri rastopite kokosovo ulje. Dodajte muscovado šećer. Miješajte da se šećer rastopi. Dodajte kakao. Isključite vatru i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ostavite da se malo ohladi.
Kiflice umočite u mlaki preljev i ostavite na papiru za pečenje da se preljev stvrdne i ohladi. Kiflice držite u zatvorenoj posudi na hladnom do posluživanja.
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 11.04.2017.