Već sam svima dosadila sa svojom ljubavlju prema istočnjačkoj kuhinji. Ona se dodatno pojačala nakon mojeg ovogodišnjeg posjeta Tajlandu i Kambodži iz kojih sam se vratila obogaćena Azijom na sve moguće načine. Dojam je bio vrlo jasan: obožavam Aziju, obožavam okuse Azije i obožavam osjećaj koji me obuzeo tijekom i nakon boravka u Aziji te iskustvo koje sam stekla tijekom toga svog putovanja!
Jedan od obroka koji sam isprobala nakon povratka u stvarnost je kineska riža sa škampima u jajetu. To je toliko fino da mi je redovno na jelovniku.
Sastojci:
- 400 g škampa (očišćenih) ili kozica
- 150 g riže
- 2 mrkve, naribane
- 60 g kukuruza, iz limenke
- 60 g graška, iz limenke
- 2 mlada luka
- 3 jaja
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- sol, papar
- 3 žlice soja umaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice papra
U manjoj posudi pomiješajte soja umak, 1 žlicu maslinovog ulja, đumbir u prahu i papar pa stavite sa strane da stoji. Rižu stavite da se kuha, prema uputama na pakiranju pa kad je gotova, procijedite je.
Zagrijte u dubljoj tavi ostatak maslinovog ulja, dodajte kozice ili škampe i uz miješanje ih dinstajte dok ne dobiju lijepu ružičastu boju, oko 2-3 minute. Dodajte malo soli i papra i kad je gotovo izvadite iz tave i stavite sa strane da stoji.
U istoj tavi zagrijte češnjak i na sitno nasjeckan luk i uz miješanje pustite da se zacakli, a ne počne dobivati smeđu boju. Dodajte naribane mrkve, kukuruz i grašak pa ostavite da se dinsta dok povrće ne omekša, oko 3-4 minute. Po potrebi dodajte malo vode.
Potom umiješajte kuhanu rižu, luk narezan na kolutove i soja umak pa promiješajte. Prelijte umućena jaja, i uz miješanje omogućite da se jaja ispeku. Potom dodajte škampe pa promiješajte.
Servirajte toplo.
Azija, vidimo se ponovo!
Objavljeno 11.05.2017.