Volite li vi jesti juhu tijekom toplih ljetnih dana? Ja juhu volim uvijek i najdraža mi je bez premca, juha od rajčice. No, ponekad se poigram pa napravim neke malo neobične juhice, kao što je ova koja slijedi:
- 1 veća glavica brokule
- 1 manja glavica luka
- 200 g na krupnije naribanog cheddar sira
- Sol, papar
- Oko 1 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
- 240 ml kiselog vrhnja
U lonac za kuhanje stavite cvjetove brokule, luk, naribani sir te sol i papar i preko svega prelijte povrtni ili kokošji temeljac pa stavite da se kuha. Kuhajte dok brokula potpuno ne omekša.
Kad je kuhano, izlijte oko četvrtinu smjese u blender, dodajte kiselo vrhnje i izblendajte. S obzirom da je smjesa jako topla, blender nemojte potpuno poklopiti, da vam zbog vrućine sve ne eksplodira.
Potom izblendanu smjesu vratite ostatku juhe i još malo prokuhajte. Dodajte sol i papar.
Servirajte toplo.
Po vrhu možete dodati još malo sira i na sitno nasjeckan svježi luk, za dodatnu aromu.
Objavljeno 10.07.2018.