Navečer, kad dođem kući nakon svih dnevnih obaveza, najviše volim pojesti dobru juhu. U mom slučaju, najčešće uz tu juhu spečem neki komad mesa narezan na kockice, pa ih ubacim u juhu, a ako vam meso nije potrebno, čak i juha može biti samostalan obrok.
Evo jednog dobrog recepta za ukusnu i kremastu juhu od brokule:
- 1 veća glavica brokule
- 2 žlice gheea ili kokosovog ulja
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 žličice origana
- 1/3 žličice peršina
- 1/4 žličice đumbira
- sol, papar
- 700 ml vode ili povrtnog temeljca
- 3 žlice kremastog posnog sira
Luk i češnjak narežete na što sitnije. Ghee ili kokosovo ulje zagijte u dubljem loncu pa dodate luk i češnjak i uz stalno miješanje dinstate dok ne postanu caklasti. Brokulu nakidate na sitnije dijelove, da se što lakše i brže skuha pa stavite u posudu i ostavite par minuta, uz stalno miješanje.
Potom sve prelijte temeljcem, dodajte sve začine i promiješajte pa poklopite i pustite da zakuha, pa smanjite vatru i ostavite da kuha 15-ak minuta, odnosno dok brokula ne postane jako mekana.
Kad je gotovo, sve prelijte u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. U blender nemojte isprva istresti svu tekućinu već je dodajte po potrebi u blender, dok ne dobijete željenu gustoću.
Potom juhu ponovo vratite u posudu u kojoj se kuhala, pa dodajte posni sir i promiješajte. Servirajte toplo.
Objavljeno 19.05.2017.