Slatko-kisela kremasta juha od rajčice napravljena od prirodnih svježih sastojaka savršena je za hladnije dane i podizanje imuniteta. Ova juha izuzetno je hranjiva, prepuna je vitamina i bogata antioksidantima. Obogaćena je ljekovitim začinom - kurkumom i mirisnim koprom i apsolutno neodoljiva.
Sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 glavice žutog luka sitno naribanog
- 2 češnja češnjaka sitno naribanog
- 5 većih mekanih zrelih rajčica
- 2 veće slatke jabuke oguljene i grubo narezane
- 2 šalice povrtnog temeljca ili 1 povrtna kocka + 2 šalice proključale vode
- 2 žličica kurkume
- 1 žličica kopra
- prstohvat himalajske soli i kajenskog papra
- ementaler, po želji i ukusu
Postupak:
Zagrijte maslinovo ulje u dubljem loncu. Dodajte naribani luk i češnjak, te popržite par minuta.
Dodajte grubo nasjeckanu rajčicu i oguljene, grubo narezane jabuke. Dobro promiješajte, smanjite vatru i pirjajte na laganoj vatri dok račice i jabuka ne omekšaju, oko 20-tak minuta.
U lonac zatim dodajte malo proključalog povrtnog temeljca. Pustite da sve zakuha.
Uklonite sa vatre. Juhu izmiksajte u blenderu pa je vratite u lonac i umiješajte kurkumu, kopar i kajenski papar (prema želji i ukusu). Dodajte soli prema ukusu. Razrijedite juhu ostatkom povrtnog temeljca do željene gustoće.
Servirajte u zdjelice. Pospite naribanim sirom Emmentalerom*.
Napomena:
Držite u hladnjaku do 3 dana. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 17.10.2017.