Natalie nam je poslala pravu ljetnu slasticu, a kako ne želimo da ljeto prođe - uživali smo u svakom zalogaju ovog finog kolača.
Sladak, mirisan i vrlo sočan kukuruzni kolač s višnjama idealan je ljetni desert. Napravljen je bez rafiniranog šećera i od ZDRAVIH sastojaka, niskokaloričan, a bogat hranjivim sastojcima.
Sastojci:
- 1 šalica kukuruznog brašna*
- 1/2 šalice kukuruzne krupice*
- 1 žličica praška za pecivo*
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 3 jaja
- 3 žlice sirupa ili meda
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
- 1 šalica posnog sira
- 1/2 šalice grčkog jogurta
Za džem od višanja s chia sjemenkama:
- 1 šalica svježih ili smrznutih višanja, očišćenih
- 1 žlica sirupa ili meda ili stevije (po ukusu)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice chia sjemenki
Zagrijte pećnicu na 200C. Protvan 22x22cm obložite papirom za pečenje.
U posudi pomiješajte suhe sastojke, kukuruzno brašno, krupicu, prašak za pecivo i sol. U odvojenoj posudi pjenasto zamutite jaja. Umiješajte sirup, vaniliju i kokosovo ulje. Dodajte suhe sastojke u mokre. Izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U smjesu dodajte grčki jogurt i posni sir. Lagano smjesu izmiješajte pjenjačom i izlijte u protvan.
Povrh kolača stavite džem od višanja. Viljuškom lagano umiješajte u smjesu.
Pecite 30-35 minuta, odnosno dok se kolač ne zarumeni (napravite test čačkalicom). Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Narežite na kocke i uživajte!
Za džem od višanja s chia sjemenkama:
Stavite očišćene višnje u posudu za kuhanje i kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta konstantno miješajući dok višnje potpuno ne omekšaju. Zgnječite višnje viljuškom. Skinite s vatre. Umiješajte sirup (ili med ili steviju), vaniliju i chia sjemenke. Miješajte dok se smjesa ne zgusne. Ostavite neka smjesa odstoji na sobnoj temperaturi oko 5 minuta.
Iskoristite za kolač, a višak možete pospremiti u staklenku s poklopcem i držati u hladnjaku do tjedan dana.
Napomena: Za verziju recepta BEZ GLUTENA birajte certificirane proizvode koji ne sadrže gluten. Držite u zatvorenoj posudi. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 22.08.2017.