Pisala sam već o preskakanju večere kojim mnogi pogrešno žele potaknuti gubljenje viška kilograma. No, postoji još veće zlo od ovoga: PRESKAKANJE DORUČKA!
Odmalena nas uče da je doručak najvažniji obrok u danu. U djetinjstvu su nas mame i bake tjerale da prije vrtića ili škole moramo jesti. Mnogi su s odrastanjem postali "buntovni" pa su tu naviku zapostavili i izgubili. Danas će reći: Ja baš nikako ne mogu jesti čim se probudim!
Naravno da možete, samo se trebate naviknuti na to.
Tvrdim da će vam vrlo malo (par dana) trebati da steknete tu naviku: nakon par dana doručaka "na silu" probudit ćete se gladni! Organizam je pametan stroj koji vrlo brzo pamti i usvaja obrasce ponašanja / hranjenja. Stoga, ustanite sutra pola sata ranije i na miru doručkujte.
Dokazano je da osobe koje preskaču doručak kasnije u danu unesu puno više hrane, a često i nakon samo par sati posegnu za nezdravim i iznimno kaloričnim obrocima kako bi se riješili osjećaja gladi koji ih obuzme.
Doručak tijelu i mozgu daje energiju za prekonoćni post. Ako gledate terminološki, eng riječ BREAKFAST je nastala upravo od dviju riječi BREAK (stanka) i FAST (post). Nutricionisti da bi doručak trebao ponijeti čak do 35% dnevnog unosa hrane. Trebao bi sadržavati kalcij, željezo, vitamine B kompleksa, proteine i vlakna. Dobar izvor vlakana i vitamina i minerala su voće i povrće, a proteine možete primjerice dobiti iz jaja.
Pojednostavljeno: dobro se najedite za doručak!
Što jesti za doručak?
Ja preferiram jaja, na bilo koji način. Ako imate manje vremena, dobra opcija su zobene pahuljice (ali zaista zobene, a ne različite šarene musli koje imaju više šećera nego bilo čega drugoga), neko voće, orašasti plodovi...
Moj današnji doručak su bila 4 cijela jaja na kajganu s 4 fete pureće šunke pečena na malo kokosovog ulja i salata od crvenog i običnog radića. Ustala sam u 7.30, popila toplu limunadu, pripremila doručak pa ga pojela uz šalicu nezaslađenog zelenog čaja.
A što ste vi danas jeli?
Objavljeno 24.03.2015.