Jedno sam vrijeme stalno jela losos, nekad dimljeni, nekad svježi. Onda sam nekako jednostavno smetnula s uma kupiti ga i danas sam ga se sjetila. Odmah sam kupila komad svježega i pripremila ga uz domaći špinat, kupljen jutros na tržnici.
- 200 g lososa
- špinat
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- sol, papar, limun
- malo svježeg koromača
Pećnicu sam zagrijala na 180 stupnjeva. Losos sam začinila i zamotala u aluminijsku foliju pa stavila na protvan da se peče u pećnici. Dok se riba peče, očistila sam špinat i stavila da se kuha. Špinat je gotov gotovo odmah pa sam ga procijedila i narezala na sitno.
U posudi u kojoj se kuhao špinat sam zagrijala maslinovo ulje pa ubacila na sitno nasjeckan češnjak i kad se češnjak zacaklio, dodala špinat i promiješala pa ostavila sa strane.
Nakon 20-ak minuta i losos je gotov. Ne želimo da se prepeče i isuši: dovoljno je da se ukuha u foliji jer će tako zadržati svoju aromu po kojoj je i poznat.
Izvadila sam ga iz folije i stavila preko špinata pa po vrhu dodala malo na sitno nasjeckanog korijandera i par kapi limuna koji me u kombinaciji uvijek asociraju na more.
Objavljeno 26.09.2017.