Nekidan sam u jednom društvu u zafrkanciji izrekla rečenicu koju su mi neki zamjerili: "Kad nemam što jesti za večeru, jedem losos." Zaista, ta rečenica nije trebala imati taj snobovski prizvuk već je losos jedna od onih namirnica koje uvijek imam zamrznute u hladnjaku (kad naletim na dobru cijenu, kupim više komada filea), pa u slučajevima kad zaboravim nešto drugo pripremiti za večeru ili za ručak pojedem i količinu hrane koja mi treba biti i za večeru, losos spašava stvar.
Uvijek imam zaleđene komade od 125-150 grama, što mi je dovoljno za obrok. Nabrzinu ih otopim, a priprema lososa je ultra-jednostavna pa u jako kratkom vremenu imam ukusan obrok i mogu zadovoljna u krevet.
- 125 g lososa
- 30 g tjestenine
- 70 g graška (kuhan, iz limenke)
- 1/4 glavice luka
- 1 žlica maslinovog ulja
Tjesteninu stavim kuhati prema uputama na pakiranju. Na jednoj tavi sam zagrijala maslinovo ulje pa ubacila na sitno narezan luk i prodinstala ga dok nije omekšao, pa sam dodala grašak i malčice vode i ostavila da se dinsta. Losos sam narezala na kockice, malo popaprila i ispekla ga na suhoj tavi, tek toliko da se sa svake strane ispeče i dobije lijepu nježnu narančastu boju.
Kad se tjestenina skuhala, procijedila sam je i dodala u grašak i promiješala. Kad je losos bio gotov, i njega sam dodala u tjesteninu i sve promiješala i istresla na tanjur.
Ovo je bila večera nakon jednog ozbiljnog treninga. Inače bi bio losos s više povrća, bez tjestenine.
Objavljeno 14.03.2017.