Umaci na bazi jogurta su mi voljen dodatak različitim mesima ili salati, no nekidan mi je sinulo da nikada nisam neki umak od jogurta iskombinirala s ribom. Zašto? Jednostavno mi to nikad nije palo na pamet.
Ovaj put sam umaku dodala i polovicu avokada što mu je dalo dodatnu kremastost, pa mislim da je to bila zapravo jako doba ideja jer se umak nije razlio po lososu i tanjuru već je ostao konzistentniji.
Pa eto, sad kad mi je palo, valjalo je to i ispribati. Riba je, naravno, losos. No, nakon ovog prvog iskustva koje je ispalo jako dobro, na red će doći i druge vrste morskih životinjica.
Evo sastojaka:
- 300 g lososa
- 1 žlica cijeđenog limunovog soka
- 1 češanj češnjaka, na sitno narezan
- jedna manja glavica luka, na sitno narezana
- sol, papar
- 1/2 avokada
- 100 ml tekućeg jogurta
- 1 žlica sušenog ili svježeg peršina, na sitno narezan
Pećnicu sam zagrijala na 180 stupnjeva i na papir za pečenje stavila odreske lososa da se peku. Za to vrijeme sam sam u posudici pomiješala sve ostale sastojke i ostavila da stoji, da se okusi sljube. Cilj mi je bio da umak ne bude pretečan, što je avokado upravo i pridonio.
Kad je riba bila gotova, prebacila sam je na tanjure i po njoj prelila po žlicu i pol umaka.
I to je to. Tko bi odbio ovakvu večeru?
Objavljeno 13.05.2016.