Jelena se opet malo zaigrala u kuhinji pa nam je poslala svoj recept za "low-carb bolonjez".
Kopiram vam cijelu komunikaciju:
Ne znam točno kako se zove ta tikva, ali u receptima je to spaghetti squash. Uglavnom, ovo je bolonjez bez špageta. Srećom, nisu „meatless meatballs“, inačice koje prezirem.
Digresija: je li to oksimoron ustvari? Kao „meatless steak“...ono, uzmi gun, pogodi se precizno!
Sastojci:
- 1 češanj češnjaka
- 1 glavica luka
- 1 žlica kokosovog
- ili maslinovog ulja
- 300 g mljevene junetine
- pelati
- 1 spaghetti tikva
- začini - po želji (peršin, sol, papar, šafran, mljevena paprika i čili)
- parmezan ili neki ribani sir
Elem, češanj i luk isjeckati i postakliti na žlici kokosovog ili maslinovog ulja.
Ubaciti 300g mljevene junetine i izmrviti kuhačom miješajući, tj. pirjajući. Kao što inače pripremamo bolonjez ili mljeveno meso za tortilje. Začiniti - po želji (peršin, sol, papar, šafran, mljevena paprika i čili).
Nakon 10-15 min kad meso potamni, ubaciti pasate ili isjeckane rajčice ili koncentrat rajčice razrijeđen s vodom. I još malo podliti vodom ili još bolje temeljcem, ako ga imate.
Kad se meso smekša – bolonjez je gotov.
Dok se meso dinsta, u pećnici na 180-200 stupnjeva treba staviti sljedeće: prepolovljenu tikvu ili tikvicu, vrstu od koje možeš raditi špagete.
Dakle, ja sam je prepolovila i prvo okrenula s korom prema gore (izbola sam je malo vilicom da brže omekani), i nakon 10-ak minuta pečenja sam je okrenula. Jako brzo omekani jer nije bila prevelika. Kad je tikva "pečena", izvadit je iz pećnice.
Važno: moja je bila mala i prvi put sam je radila pa nisam znala što i kako, no nije imala puno koštica (onih većih koje ne jedemo) pa nije bilo problem to istrijebiti nakon pečenja.
No, pretpostavljam da je kod većih tikva s više koštica potrebno samo taj dio s košticama izdubiti pa onda staviti peći.
Uglavnom, tu tikvicu samo vilicom grebeš i imaš tanke tanke špagetiće (na prvoj slici su špageti i kora koju ja ostala nakon što sam vilicom sve pokupila.
Bolonjez preliješ preko „špagetikvica“ i gore naribaš sir ili parmezan i jedeš. Sa salatom. Jako fino.
Ovo je bilo za 2 porcije.
Objavljeno 01.08.2017.