Vikend provodim u Rijeci, kod roditelja. Sjedim za kompom i pišem neki blog, a mama nešto u kuhinji priprema.
- Što radiš, pitam je.
- Pečem kolače.
- Kakve kolače?
- Zobene, s pistacijama!!
Iako se u našoj kući oduvijek jelo prilično zdravo, što je mene u djetinjstvu nerviralo (jer mama primjerice nikada nije ništa pohala, ali niti mi dopuštala da jedem sendviče), a u odrasloj dobi mi razjasnilo odakle sam pokupila dobre prehrambene navike, ovo je ipak bilo iznenađenje bez premca.
Naime, unatoč svim zdravim navikama, namirnica koja nikada nije uspjela ući u maminu kuhinju su – zobene pahuljice. Do danas!!
- 4 jaja
- 2 žlice meda
- šalica usitnjenih pistacija, neslanih
- šalica baby griza
- šalica sitnih zobenih pahuljica
- šalica ribanih jabuka ili krušaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- korica jednog limuna (oko 5g)
Mama mi je izdiktirala postupak:
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Na protvan staviti papir za pečenje.
- Dobro umutiti jaja i med pa dodati sve ostale sastojke.
- Smjesu vaditi žlicom za sladoled ili običnom žlicom i formirati kolačiće pa ih staviti na papir za pečenje.
- Peći oko 20 minuta, odnosno dok kolačići ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Ne pada jabuka daleko od stabla.
Hvala mama na svim zdravim navikama!
I hvala što danas ja tebe ponešto uspijem naučiti!
Objavljeno 26.08.2018.