Kad sam u travnju bila u Stockholmu, uživala sam u njihovom tradicionalnom specijalitetu - mesnim okruglicama s pire krumpirom i pekmezom od vrste brusnica kojih u našim krajevima uopće nema, a oni ga nazivaju lingonsylt. No, ono što mi je nakon Stockholma par puta palo na pamet jest priprema mesne štruce.
Evo recepta koji je dosta jednostavan, a rezultat je - super.
- 500 g mljevene puretine
- 100 g zobenih pahuljica, sitniji tip
- 1 žlica aceta balsamica
- 1 glavica luka
- 2 žlice kokosovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- 1 jaje
- sol, papar, peršin
Na tavi zagrijte kokosovo ulje pa dodajte sitno narezane luk i češnjak i dinstajte par minuta, uz stalno miješanje, dok se luk ne zacakli. Potom skinite s ploče.
U posudi promiješajte meso, zobene pahuljice, jaje, aceto, peršin, sol, papar i mješavinu luka i češnjaka i sve dobro promiješajte. Smjesu potom istresite u kalup za pečenje. Ja volim ovalni za pečenje kruha, zbog oblika koji se njime dobije.
Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minura. Kad je gotovo izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi pa narežite i servirajte. Dok se štruca peče, skuhajte povrće, po želji.
Objavljeno 21.09.2016.