Martina Presečan nas ne prestaje oduševljavati svojim receptima i kreacijama na tanjuru. U ozbiljnom smo premišljanju da je otmemo i zatočimo u našoj kuhinji da nas fino hrani jer nakon svakog njenog recepta cijela naša redakcija je - gladna! ;)
Evo receptića za Martinine mesne okruglice u umaku od rajčica
Potrebni sastojci
- tikvice (1 srednje velika tikvica ide za jednu osobu)
- 1 poriluk
- 500 g mljevene junetine (ja sam koristila plećku)
- 2 jaja
- 2 jušne žlice mljevenog lana (ali dobro ga izmljeti u mlincu za kavu do konzistencije brašna)
- komadić celera
- 1 mrkva
- 1 l domaće salse
- mala konzerva pelata
- sol, papar, bosiljak ili origano
- maslinovo ili kokosovo ulje bez mirisa i okusa
Prvo na spiralizatoru pripremiti tikvice (možete ih ostavite sirove ili ih možete kratko blanširati u vrućoj vodi). Posoliti, ostaviti 10-ak minuta da puste tekućinu pa ih prekriti kuhinjskim papirom i pokupiti tekućinu.
U veliku zdjelu staviti mljeveno meso, posoliti, popapriti, dodati dva jaja koja su prethodno istučena, komadić celera sitno nasjeckanog, ribanu mrkvicu i dvije jušne žlice mljevenog lana.
Sve dobro promiješati i staviti sa strane. Nakon 20-ak minuta od te smjese napraviti kuglice.
U većoj zdjeli na ulju kratko prodinstati narezani poriluk i pažljivo dodavati kuglice pa ih prvo kratko prepržiti sa svih strana. Nakon što ih prepržite dodati salsu i pelate i pustiti da se krčka na laganoj vatri dok se umak ne reducira.
Na kraju dodati začine, promiješati i pustiti da se malo ohladi.
Stavite 'špagete' od tikvica na tanjur i prelijte mesnim okruglicama i umakom. Za LCHF verziju ovog jela možete naribati neki tvrdi sir. Mljac!!
I tko kaže da paleoljupci ne jedu špagete?? ;)
Objavljeno 20.03.2017.