Tijekom studija sam imala priliku 2 godine učiti poljski, a tijekom jedne godine slušati predavanja o poljskoj kulturi i civilizaciji. Naša profesorica Magdalena nas je učila o mnogim poljskim običajima, ali danas desetak godina poslije ja se najbolje sjećam jednog poljskog tradicionalnog jela: Barszcz czerwony. Radi se o tradicionalnoj poljskoj juhi od cikle koja se priprema za božićne blagdane.
Ja sam napravila jednu modifikaciju ove juhe, ali poanta je ostala ista.
Sastojci:
- 2 manje sirove cikle
- 1 cijeđeni limun
- šaka grožđica
- malo soli i papra
- 3 režnja češnjaka, sitno narezan
- 1 žlica bučinog ulja
- 100 ml vode
- 50 ml kremastog posnog sira
Ciklu ogulimo i narežemo na što manje komade pa stavimo kuhati u malo vode. Dodamo sve ostale sastojke, osim posnog sira. Kad je cikla kuhana skinemo sa strane i štapnim mikserom izmiksamo smjesu. Dodamo vode, ovisno koliko želimo da je juha gusta, ali treba imati na umu da je pravi baršč jako gust. Na kraju dodajte juhi posni sir i promiješajte.
Dobar tek ili kako Poljaci kažu: Smacznego! ;)
Objavljeno 12.11.2015.