Jako me veseli kada mi čitatelji šalju svoje zdrave recepte. Na taj način širimo tu našu zajednicu i izmjenjujemo ideje i recepte i na taj način se, doslovno preko želuca, povezujemo. No, ono što me još i više veseli je kad mi recepte šalju neki moji kolege s fakulteta s kojima me, na prvu, ne povezuju ovakve teme.
Recept koji slijedi poslao mi je kolega Marko Turk s kojim sam slušala predavanja na kroatistici i koji je nakon završetka studija uspješno nastavio razvijati svoju znanstvenu karijeru. No, osim karijere na fakultetu, Marko je u godinama nakon fakulteta mnogo uložio i u svoje zdravlje i formu i danas je jedan od onih s kojim mogu razgovarati i o treninzima, zdravoj prehrani, ali i o temama koje nas profesionalno vežu.
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 g brašna (100g kukuruznog i 50g integralnog)
- 2 kisela vrhnja (dalje su mjere na plastičnu čašu (pč) od kiseloga vrhnja)
- 1 pč mljevenih badema
- 10 cijelih badema
- 1/2 pč voćnog šećera
- 1/2 pč maslinovog ulja
- 1/4 pč rakije (najbolja bi bila travarica, ali dobre su i druge rakije)
- 1/2 pč soka od naranče
- 1 jušna žlica meduna ili meda (preferiram medun jer je kvalitetniji, ali može i med)
- 1 prašak za pecivo
- Korica naranče
- Prstohvat soli
- Po želji: marmelada od naranče ili smokve
Priprema:
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodati prstohvat soli i odložiti u hladnjak.
Žutanjke kremasto izmiješati sa šećerom i medunom, zatim dodati kiselo vrhnje, maslinovo ulje, sok od naranče i rakiju te sve najslabijom brzinom miksera povezati u jedinstvenu smjesu. Nakon toga postepeno dodavati mljevene bademe te brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Kada ste sve zajedno sjedinili na kraju dodati ribanu koricu naranče.
Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg.
Snijeg od bjelanjaka postepeno dodavati u prethodno pripremljenu smjesu. Bjelanjke uvijek prebacujte i sjedinjujte sa prethodnom smjesom drvenom žlicom konstantno miješajući u smjeru kazaljke na satu.
Kada ste dobili kompaktnu smjesu polako premjestiti u prethodno namašćenu (nekoliko kapi maslinovog ulja) i malo pobrašnjenu tepsiju. Na dno tepsije prije nego što ste izlili smjesu ravnomjerno rasporedite 10 cijelih badema.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici (koristim opciju vrućega zraka) na 170-180 stupnjeva oko 30 minuta.
Kada je kolač pečen i ohlađen možete ga premazati marmeladom od naranče ili smokava.
Napomena: prvih 20 minuta ne otvarajte pećnicu. Nakon toga možete provjeriti nožem ili čačkalicom je li kolač pečen te ostaviti još 5-10 minuta ovisno o jačini pećnice.
Kolač sam nazvao mornarski jer je riječ o kolaču koji je idealan za konzumiranje na jedrenjima (zadržava postojanost i ne kvari se kao kremasti kolači, a maslinovo ulje mu daje morski štih) ili na planinarenjima i izletima kada vam je potrebna energija.
Dobar tek!
Objavljeno 23.08.2017.