Namazi različitih vrsta uvijek su mi bili fora. Onda su se pojavili maslaci od različitih vrsta orašastih plodova i zamijenili sve vrste namaza koje sam dotad jela. No, i u tom području orašastih plodova i različitih vrsta sjemenki moguće je biti maštovit i napraviti super namaz koji će se svidjeti i onima najizbirljivijima.
Kad sam bila u Americi imala sam priliku probati maslac od suncokretovih sjemenki i jako mi se svidio. Nisam uopće sigurna ima li ga i gdje kod nas za kupiti, ali nije ni važno, možete ga napraviti i sami, baš kao i bilo koji drugi namaz.
Eto, na tom tragu, pronašla sam jedan dobar recept za pripremu namaza od suncokretovih sjemenki. Sastavom je bogat zdravim mastima i proteinima, a udio ugljikohidrata je zanemariv.
Sastojci:
- 1 mala glavica luka
- 1 žlica ghee maslaca ili kokosovog ulja
- 1 žlica bučinog ulja
- 5 žlica suncokretovih sjemenki, neslanih
- 200 g posnog sira
- sol, papar, po želji
Luk narežete na što sitnije pa ubacite u blender pa dodate suncokretove sjemenke i dobro zblendate dok ne dobijete potpuno usitnjeno oboje. Potom dodate sve ostale sastojke i blendate dok ne dobijete kremastu strukturu namaza.
Ja ga najradije mažem na one wasa krekere, ali možete i na neki proteinski tost ili one nutritivno visokovrijedne vrste kruha (meni je onaj s orasima prefin).
Objavljeno 01.02.2017.