Da, suncokretovih! Slucajno sam naletjela na recept. Prvo sam bila sumničava, baš kao i vi sad!
Onda sam pomislila: Što je najgore što se može dogoditi? Da ne uspije i da sve završi u košu za smeće! Ni prvo, ni zadnje, zar ne? I eto, napravila sam ga i eno ga u hladnjaku. I fino je!!
Dakle, treba vam samo brdo očišćenih i neslanih suncokretovih sjemenki. I malo maslinovog ulja. I blender. I malo vremena.
Dakle, kupila sam 600 g suncokretovih sjemenki. To vam je oko 30 kuna. Uzela sam protvan i na njega stavila papir za pečenje pa na njega stavila suncokretove i gurnula u pećnicu. Svaki par minuta sam izvadila i izmiješala dok nisu poprimile zlatnu boju. (Gledala sam ja bez prestanka u njih u strahu da mi ne izgore, kao što mi se jedanput dogodilo s lješnjacima ;)
Kad su bile gotove, izvadila sam ih i ostavila da se hlade pa pretresla u blender. Dodala sam 2 žlice maslinovog ulja i počela blendati. Taj dio traje neko vrijeme i potrebno je ponekad malo i promiješati. Ako na kraju ćete dobiti kremastu smjesu, vrlo sličnu poznatijoj braći, maslacima od kikirikija i badema.Količinu ulkja sami određujte, skužit ćete kad ga treba još dodati.
Sve sam pretresla u staklenku, ostavila da se ohladi do kraja i stavila u hladnjak. I eto, zdravog namaza.
Za štrebere:
Sjemenke suncokreta su izvor vitamina E i nezasićene linolenske masne kiseline, nužne za pravilnu izgradnju membrana naših stanica.
Živi i zdravi vi meni bili i fino papali.
Objavljeno 29.07.2015.