Kvinoja je čudo, reklo bi se. Čudo nutritivno, ali i čudo okusom. Sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na ostale žitarice. Pored toga, sadrži još i aminokiselinu lizin koja predstavlja esencijalan izvor rasta i oporavka tkiva. Dakle, iz samo ove jedne rečenice vam je jasno - kvinoju treba jesti redovito!
Pa evo jedne salate s kvinojom uz koju vam ne treba ništa drugo jer se radi o kompletnom obroku.
- 150 g baby špinata
- 4-5 cherry rajčica
- 1 mrkva, naribana
- 3-4 šampinjona
- malo tikvice ili svježeg krastavca
- 100 g kvinoje
- šaka grožđica
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice aceta balsamica
- 1 žlica meda
- malo soli i papra
U manjoj posudi pomiješajte sol, papar, maslinovo ulje, aceto i med. Kvinoju skuhajte prema uputama na pakiranju pa procijedite. Na tavi lagano prepržite šampinjone. Rajčice narežite na polovice. Na toploj suhoj tavi prepržite nabrzinu suncokretove sjemenke. Sve sastojke pomiješajte u većoj posudi i navalite ;)
Objavljeno 01.02.2017.