Odlučila sam se malo poigrati s različitim zdravijim varijantama nacionalnih jela i na taj način prvo, isprobati neke nove okuse, a potom i naučiti neke nove kombinacije. Prije nekoliko dana sam pripremala španjolske recepte: piletinu s rižom i tradicionalni španjolski omlet.
Slučajnim odabirom ovaj put sam odlučila napraviti nešto - rusko! Iskreno, kad mi je pala na pamet Rusija, jedino što mi je bilo na umu je - vodka. ;)
No, google svašta zna, pa sam tako naučila i kako pripremiti tradicionalnu rusku hladnu juhu koja se zove: Okroshka.
U ovoj juhi se sljubljuju okusi povrća, šunke i jaja, a rezultat je iznenađujuće osvježavajuć, ali i jako zasitan. Okosnica recepta su svježi krastavac, kopar, rotkvice i tvrdo kuhana jaja.
Ovo su sastojci:
- 150 g krumpira
- 150 g krastavca
- 2 jaja
- 150 g rotkvica
- peršin, kopar
- 150 g pureće ili pileće šunke
- sok 3 iscijeđena limuna
- 500 ml vode
- sol, papar, po želji
- 6 žlica kremastog posnog sira ili malomasnog vrhnja
Krumpire i jaja skuhajte. Narežite ih na kockice. Jednako kao i krastavce i šunku. Rotkvice narežite na tanke kolutove. Sve satojke stavite u posudu i dobro promiješajte dok se malomasno vrhnje ne sljubi s vodom. Ostavite malo da stoji da se okusi sljube do kraja.
Količinom vode određujete gustoću juhe, pa polako dodajte vodu kako vam juha ne bi bila prerijetka.
Osim što je okusom jako fina, a bogata proteinima, ova juha će mnogima postati dio redovne prehrane jer je jako jednostavna za pripremu i izvrsna kao jušni obrok u ovim vrelim ljetnim danima.
Objavljeno 11.07.2016.