Ovo što slijedi je prava gozba. Nema drugog naziva kojim bismo to mogli nazvati. Već iz samog naslova vam je to jasno: kvalitetna riba, kvalitetno voće, puno povrća. Ne može biti nego - fenomenalno!
Više nikoga ne čudi kada kažem da ovaj recept potpisuje naša Olja Brkljač.
Evo sastojaka i postupka:
Za ribu:
- 1 orada
- 150 g borovnica
- 1 limun
- 2 češnja češnjaka
- sol, papar, ružmarin
- maslinovo ulje
Ako vam je nisu očistili na tržnici, oradu dobro očistite, temeljito očistite iznutrice i dobo je operite. Ostavite je da se osuši ili je obrišite papirnatim ubrusom. POtom ribu začinite mješavinom maslinovog ulja, polovice iscijeđenog limuna, 1 sitno nasjeckanog češnjaka, soli, peršinom i ružmarinom. Drugu polovicu limuna narežite na ploške i ugurajte u ribu. Isto to napravite i s drugm češnjakom.
Ribu zatim opstavite da stoji oko 30 minuta pa je potom stavite u vrećicu za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Kada je riba gotova, očistite je i prelijte borovnicama, koje su prethodno otopljene na toploj ploči u lončiću.
Za salatu od mahuna:
- domaće mahune
- 1 glavica lka, manja
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, papar
- ocat
Mahune skuhati u posoljenoj vodi. Kad su kuhane dobro ih procijediti pa im dodati na sitno sjeckani luk, usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, ocat, ppar i sol, po potrebi.
Servirati hladno.
Za blitvu:
- 1 vezica blitve
- 2 češnja češnjaka
- sol
- maslinovo ulje
Blitvu očistiti od peteljki i dobro oprati. Peteljke narezati na kockice i staviti da se kuhaju u slanoj vodi. Pred kraj kuhanja dodati nasjeckane listove blitve i kratko prokuhati. Začiniti s češnjakom i maslinovim uljem.
Sad vec s nestrpljenjem očekujemo sljedeće Oljine recepte.
p.s. Jučer nam je Olja u gym donijela svoje vanilla i choco truffles. Znaci, brzina kojom smo mi to pojeli (usred treninga) je bila na razini potpunog ludila. Stvarno jako, jako dobro. Hvala Olja!
Objavljeno 15.09.2016.