Recept za ovaj kolač dobila sam na e-mail i odmah ga odlučila podijeliti s vama, a s obzirom da je priprema vrlo jednostavna, vjerojatno ću ga napraviti prvi slobodan vikend.
Ovaj kolač je označen kao paleo, gluten free i vegan, pa ga zaista može jesti širok dijapazon ljudi s različitim prehrambenim navikama ili zdravstvenim potrebama.
U videu pogledajte pripremu kolača:
Sastojci:
Za biskvit:
- 300 g bademovog brašna
- 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 1 žličica sode bikarbone
- 60 g javorovog sirupa ili meda
- 80 ml kokosovog ulja
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 640 ml kokosovog mlijeka (iz limenke)
- 60 g javorovog sirupa ili meda
- 40 g kakaa u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a mljevene lanene sjemenke zamutitie u 2 žlice tople vode i ostavite da stoji.
U većoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sodu i sol pa promiješajte. Potom dodajte mješavinu lanenih sjemenki i vode, javorov sirup i kokosovo ulje pa sve dobro izmiješajte.
Okrugli protvan lagano nauljite kokosovim uljem pa istresite smjesu i raširite po protvanu tako da pokrijete i bočnu stjenku. Vilicom probocite smjesu na vie mjesta kako bi se lakše ispekla pa stavite u pećnicu i pecite 5-10 minuta, odnosno dok rub ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
U posudu istresite kokosovo mlijeko (kremu) i dobro ga zamutite da se razbiju eventualne grudice. Dodajte sve ostale sastojke za nadjev i miješajte dok nemate kremastu, ujednačenu smjesu.
Smjesu istresite u biskvit koji se dobro ohladio. Poravnajte po vrhu pa stavite u hladnjak da se stvrdne.
Režite i jedite ohlađeno.
Izvor: Healy Eats Real
Objavljeno 26.07.2017.