Martina Presečan je sigurno neka superheroina! Moram vam reći da već neko vrijeme sumnjam da se o tome radi, ali danas se to i potvrdilo: žena kuha sve odreda superobroke pa nema nekog drugog objašnjenja za to! Upravo mi je poslala recept za ove tortilje, a i fotku nekog božanstvenog doručka uz poruku "pošaljem kad završim trening!"
Dakle, s najpozitivnijim mogućim značenjem - nije normalna! ;)
Evo recepta za ove tortilje od kojih sam ja (ne od njih, nego od slike) gladna kao vuk!
Sastojci:
- 1,5 dc vode
- 3 velike žlice tapioke (može i aru prah, ali ja sam radila s tapiokom)
- 200 g tune (koristila sam Ledovu zamrznutu)
- matovilac (može bilo koja druga salata - zelena salata, rikula, radič, kupus...)
- dvije cikle
- šaka sezama
- sol, papar, začinsko bilje po želji
U manjoj zdjelici pomiješati vodu i tapioku te uz neprestano miješanje kuhati na laganoj vatri dok se potpuno ne zgusne. Dobit ćete jako gustu i ljepljivu smjesu koju će biti teško oprati sa zdjelice aliiiii, isplati se! ;)
Potom stavite sa strane da se malo ohladi i povremeno promiješajte. Dodajte sol, papar i začinsko bilje po želji (jednom sam stavila čistu kurkumu i bilo je super ako volite taj okus. Uglavnom, može se eksperimentirati jer je neutralnog okusa).
Sada na teflon tavu stavite malo masnoće (kokosovo, maslinovo ulje ili svinjska mast) i dok se zagrije stavljate smjesu od tapioke u tavu. Ova količina će biti dovoljna za 3 tortilje pa tako i rasporedite.
Ukoliko želite veću količinu samo povećate količinu tapioke, ali i vode! Kada stavite smjesu u tavu (koja mora biti jako vruća i na srednjoj vatri) bit će i dalje ljepljiva, gusta i pomalo tekuća no nakon 3-5 min će se rasporediti po tavi i stvrdnuti. Kada se stvrdne s jedne strane, okrenete na drugu i pečete još cca 3-5 minuta. Možda treba malo više strpljenja za ovakve tortilje, aliiii po drugi put ponavljam - isplati se!
Filati je možete čim god želite: ja sam je filala odreskom od tune koji sam ispekla na naglo na maslinovom ulju, posolila i stavila sezam, pečenom ciklom iz rerne i matovilcem. Ciklu samo narežete na ploškice, kao krumpir posolite, nauljite maslinovim uljem, stavite u tepsiju na papir za pečenje i pečete 20-ak minuta na 200 stupnjeva!
Ova tortilja je svakako za one koje izbjegavaju žitarice, gluten i koji se hrane po paleo principima. Fina je, zasitna i zdrava!
Je li sad i vi vjerujete da je Martina superheroina?!
Objavljeno 05.04.2017.