Pošaljem ja nekidan frendici ovaj recept, a ona mi odgovori: "Nešto tu krivo piše, pa u popisu namirnica nigdje nema sira, a ime je "bademov sir"! No, zaista ništa ne piše krivo, radi se o veganskom receptu u kojem se od badema i još par namirnica napravi smjesa nalik siru, pa je onda i ime tako preuzeto.
Evo kako:
- 150 g badema
- 60 ml limunovog soka
- 120 ml vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
Bademe preko noći ostavite u vodi, ujutro ogulite kožicu i dobro ih procijedite. Potom sve sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu, nalik pašteti. Kad je smjesa gotova, prebacite je u gazu i procijedite što bolje možete.
Smjesu potom oblikujte poput koluta sira i stavite na papir za pečenje pa stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
U ovaj "sir" možete dodati i neke začine ili začinsko bilje, po želji - vlasac, bosiljak, chilly, peršin... po želji.
Objavljeno 29.12.2016.