Često radim različite vrste burgera, od onih s puretinom, onih punjenih avokadom do burgera s tunom, a onda sam prije par dana naišla na recept za pileće burgere s celerom. Korijen celera nemam baš naviku jesti (osim u maminoj juhi), pa mi se recept učinio baš zanimljivim i morala sam ga probati. Iako u originalni recept idu krušne mrvice, ja sam ih zamijenila usitnjenim zobenim pahuljicama.
Priprema je zapravo jako jednostavna i sve je brzo gotovo. Evo koji sastojci idu u ovaj zdravi recept:
- 150 g mljevene piletine
- 3 češnja češnjaka
- 200 g korijena celera
- 2 lista celera
- pola šake svježeg peršina
- 1 žlica nemasnog svježeg sira
- 1/2 žlice aceta balsamica
- 1 žlica zobenih pahuljica
- sol, papar po želji
Kelju odstranite tvrdi dio i listove narežite na kockice. Celer ogulite pa također narežite na kockice. Češnjak očistite i nasjeckajte njega i peršin na što sitnije. Celer stavite kuhati, dok se ne skuha (ali ne treba biti prekuhan).
Dok se celer kuha, u posudi pomiješajte mljevenu piletinu, češnjak i polovicu peršina. Zobene pauhljice usitnite u mlincu za kavu, ali ne skroz pa ih pomiješajte sa smjesom. Među dlanovima oblikujte okruglice željene veličine. Zagrijte tavu i stavite okruglice da se peku. Okrećite ih tako da se speku sa svih strana.
Kad su okruglice pri kraju, dodajte im narezani kelj, aceto balsamico i 100 ml vode. Kuhajte smjesu 8-10 minuta. Kad je kelj gotov, a voda isparila, sklonite s ploče.
Dobro procijedite celer i stavite u posudu. Dodajte mu svježi sir, začine i sol i papar pa vilicom stisnite dok ne dobijete smjesu željene teksture.
Na tanjur stavite celer, preko njega okruglice s keljom i po vrhu pospite preostalim peršinom.
Ovo je jako fino i ima sastojke koje rijetko pripremamo, a zapravo su jako fini i cjenovno prihvatljivi. Dobar tek!
Objavljeno 24.11.2015.