Kaže mi maloprije kolega: "Mislim da ću i ja na dijetu malo, da kao Zorro živim na piletini i uskraćujem se za sve fine namirnice!" Naravno, iz ove provokacije se razvila cijela rasprava koja je okončana time da bi on meni platio da mu pripremam obroke ;)
No, kad smo već kod "dosadne piletine", evo jednog recepta čiji je produkt sve samo ne dosadan. Piletina s karameliziranim jabukama je prava zabava za nepce, a priprema je jednostavna pa se u nju mogu upustiti i potpuni početnici u kuhinji.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 150 ml jabučnog octa
- 2 žlice senfa
- 2 žlice maslaca
- 2 srednje velike jabuke
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica limunovog soka
- 3 žlice smeđeg šećera
- malo svježe kadulje
- 1 glavica luka
- sol, papar
Jabuke narežite na ploškice. U veću tavu stavite ulje i na sitno narezan luk, pa dinstajte dok se luk lagani ne karamelizira, ali uz stalno miješanje. Dodajte piletinu narezanu na trakice, posolite i popaprite pa dinstajte 4-5 minuta, uz stalno miješanje. Piletina će nakon toga biti gotovo dovoljno pečena. Dodajte češnjak na sitno narezan i uz stalno miješanje, dinstajte oko minute, dok se češnjak ne zacakli.
U drugoj posudi zagrijte jabučni ocat, dodajte senf i miješajte dok se ne ujednači. Potom smjesu prelijte preko piletine i ostavite da se krčka, oko 10 minuta, dok piletina ne bude potpuno gotova. Dok se piletina dovršava, pripremit ćete jabuke. Po potrebi dodajte još začina.
U drugoj posudi zagrijte maslac dok se ne otopi. Dodajte jabuke, šećer, cimet, limunov sok i promiješajte pa ostavite da se krčka 5-7 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Miješajte redovito, da se ne zalijepi.
Na tanjur stavite piletinu i jabuke, pa pospite na sitno nasjeckanom svježom kaduljom. Ovaj obrok je najbolje jesti odmah, čim je gotovo jer će jabuke biti najsočnije.
Dakle, tko kaže da je piletina baš toliko dosadna? ;)
Objavljeno 02.11.2016.