Zamislite ovo: Namirnice ubacite u pećnicu, ispečete, izvadite i jedete. Jednostavno, zar ne? Eto, obrok tako spremljen može biti i jako kvalitetan, a ne samo i brzo gotov. Usput, budući da se peče na papiru za pečenje ili alu-foliji, i pranja imate minimalno.
Evo jednog primjera:
Piletina s krumpirom i mahunama u ružmarinu
Sastojci:
- pileća prsa, filet
- 200 g mladog krumpira, prerezanog na polovice
- 150 g zelenih mahuna
- sol, papar, ružmarin, češnjak u prahu
- 2 žlice maslinovog ulja
- naribana korica limuna
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Na protvanj stavite alu-foliju ili papir za pečenje. U manjoj posudi pomiješajte sol, papar, ružmarin, češnjak u prahu, maslinovo ulje i naribanu koricu limuna pa promiješajte. Smjesom premažite pileća prsa pa ih stavite na protvanj, na jednu polovicu.
Potom krumpire prelijte ostatkom smjese začina pa dodajte uz meso, na drugu polovicu protvanja.
Krumpir i meso stavite u pećnicu da se peče 20 minuta. Nakon toga, polovicu protvanja u kojoj je meso prekrijte folijom kako se meso ne bi prepeklo. Ostavite da se peče još 20 minuta pa provjerite je li meso pečeno. Ako je gotovo, izvadite ga i ostavite na tanjuru i prekrijte folijom da se upari.
Krumpirima sada dodajte mahune i lagano promiješajte po površini protvanja da se i one sljube s uljem i začinima. Pecite još 10-ak minuta pa izvadite, dodajte mesu i uživajte.
Objavljeno 04.05.2016.