Umaku od rajčice s gljivama i maslinama
Inače, recept za ovaj umak ćete na internetu pronaći pod talijanskim nazivom „Puttanesca“, a u originalu su mu sastojci pileća prsa, pelati, masline, kapari, inćuni, origano i maslinovo ulje. Inače oko samog imena postoji jedna zanimljiva legenda. Naime, puttanesca je talijanski naziv za „prijateljice noći“, a legenda kaže da je naziv došao iz toga što su ovaj obrok te djevojke često radile: brzo je gotov, pa su ga s tjesteninom mogle pojesti između posjeta klijenata.
No, bez obzira na ime, radi se o jako ukusnom obroku koji možete malo i preinačiti, ako nemate baš sve sastojke.
- 1 limenka pelata, s cijelim rajčicama
- 2-3 slana inćuna
- 10-ak crnih, otkoštenih maslina
- 150 g šampinjona
- 1 poriluk (samo bijeli dio)
- 2 žlice kapara
- 1 žličica grublje mrvljenog papra
- 1 žlica origana
- 600 g pilećih prsa ili nekog drugog pilećeg mesa
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
Pelate istresite u posudu, rajčice usitnite nožem. Dodajte na sitno narezane inćune, masline, kapare, na ploške narezane šampinjone i na kolutove narezan poriluk pa stavite sa strane. Začinite meso paprom (i solju, po želji). Na tavi zagrijte ulje pa stavite meso da se peče, poklopljeno. Pecite sa svake strane oko 2-3 minute ili dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Sada meso izvadite na tanjur pa na ulje na kojem se peklo meso stavite na sitno nasjeckan češnjak, da se malo zacakli. Dodajte mješavinu pelata i povrća. Pustite da zavrije, pa smanjite vatru i uz povremeno miješanje, pustite da se krčka 4-5 minuta. Probajte pa po potrebi dodajte još začina.
Potom u umak dodajte meso, pa žlicom prelijte maso umakom. Pokrijte i ostavite da se dalje pirja u umaku, još nekih 6-7 minuta. Jedite odmah, dok je toplo.
Možete jesti samo, uz neku salatu, ili kao prilog skuhajte rižu, tjesteninu ili nešto tome slično.
Objavljeno 10.10.2017.