Što prvo pomislite kad vam netko kaže - Belgija? Pivo ili čokolada? Kako nisam neki poseban ljubitelj ovog pića, meni je uvijek i isključivo prva asocijacija na Belgiju - belgijska čokolada! I zaista, ako odete li u Belgiju, bez obzira radi li se o Brusselsu, Gentu, Brugesu ili nekom drugom gradu, jasno vam je da je čokolada u toj zemlji gotovo pa - svetost.
Iskreno, kad je okusite, bit će vam jasno da joj taj pridjev i pripada.
Uglavnom, bila sam par dana u Belgiji i vratila se s ogromnom količinom čokolade, u svim oblicima i svih mogućih okusa. od one mliječne, bijele, crne, do onih obogaćenih svime što možete zamisliti. Naravno, u Zagreb su došle sa mnom i čokoladne kapljice, koje će super biti za neku slasticu, sigurna sam.
No, kako uz čokoladu uvijek dobro dođe malo maslaca od kikirikija, ja sam svoj povratak u Domovinu proslavila, kockicama od maslaca s belgijskom čokoladom.
Evo recepta:
Sastojci:
- 240 g zobenih pahuljica, sitniji tip
- 15-ak datulja
- 180 g maslaca od kikirikija
- 2 žlice meda
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- 3 žlice mlijeka
- 100 g čokoladnih kapljica
- 100 g ribane čokolade, min 75% kakaa
U dublji protvan stavite papir za pečenje. Datulje prokuhajte u vreloj vodi pa ogulite kožicu i narežite na sitno. Ubacite ih u blender, zajedno sa zobenim pahuljicama, maslacem od kikirikija, medom, ekstraktom vanilije i cimetom i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti jako čvrsta i ljepljiva. Kad je gotova, izvadite je i dobro još rukama zamijesite, tako da se potpuno sve sljubi i postane kompaktno.
Ako se smjesa raspada dodajte još malo meda ili maslaca od kikirikija. Ako je smjesa prevlažna, dodajte još malo zobenih pahuljica.
Smjesa treba biti čvrsta i kompaktna. Kad dobijete takvu, prebacite je u protvan i razvucite po dnu, tako da po površini bude ravna i na svim dijelovima jednake debljine. Po vrhu poravnajte špatulom.
Ostavite u hladnjak da se stisne. Za to vrijeme na laganoj vatri zagrijte čokoladne kapljice u mlijeku, dok ne dobijete, jednoličnu tekuću smjesu. Potom ovu smjesu izlijte preko smjese maslaca i zobenih pa vratite još na 10-ak minuta u hladnjak. Potom ponovo izvadite i po vrhu pospite ribanom čokoladom, pa vratite u hladnjak.
Kad poželite jesti, režite kockice željene veličine i - uživajte!
Želite li probati belgijsku čokoladu? Savjetujem da krenete s Proteinellom, zdravim čokoladnim namazom od fine belgijske čokolade. Ako dosad niste, kad probate Proteinellu, bit će vam jasno zašto se Belgija tako jako ponosi ovim svojim slatkim specijalitetom.
Objavljeno 02.11.2016.