Proso sam otkrila prije par godina kad sam imala priliku vježbati i raditi s jednom profesionalnom fitness natjecateljicom. Njezin savjet je bio da zobene pahuljice potpuno zamijenim prosom jer je proso jedina alkalna žitarica, a u prehrani s puno proteina, važno je unositi i puno namirnica koje će neutralizirati kiselost proteinske hrane te pomagati organizmu u održavanju pH ravnoteže.
Istina, zobene nisam potpuno izbacila, ali proso je stvarno dobio važno mjesto u mojem jelovniku. Evo jednog jednostavnog i finog recepta za doručak s prosom:
Sastojci:
- 50 g prosa
- 250 ml zobenog mlijeka
- 3 sušene marelice
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 1/2 nara
U posudici sam zagrijala mlijeko pa dodala proso i miješala dok se kaša nije zgusnula, a proso skuhao. Pri kraju, dodala sam cimet i promiješala. Sušene marelice sam narezala na što sitnije, pa dodala u kašu i promiješala.
Kašu sam istresla u posudicu pa po vrhu istresla očišćena zrnca nara. Ova slatkasto-kiselkasta kombinacija će vas razbuditi i opskrbiti vas energijom i vitaminima za dobar početak dana.
Objavljeno 25.01.2016.